Internet prezentacija Omarske

 

 

Ponedelja10.12.2012.

Opstina Prijedor

Предсједник Скупштине града Приједора у наредне четири године биће Сеад Јакуповић из Социјалдемократске партије /СДП/ БиХ, а његов замјеник Далибор Грабеж из Партије демократског прогреса /ПДП/, обојица одборници и у претходном сазиву локалног парламента.



За Јакуповића је гласало 29 одборника, а један глас је био неважећи, док је за Грабежа гласало 26 одборника, а четири су била против.

За замјеника градоначелника са 29 гласова за и једним против изабран је Миленко Ђаковић из Демократског народног савеза /ДНС/, који је у протекле четири године био на дужности замјеника начелника општине, а за вршиоца дужности секретара Скупштине једногласно је изабран Жељко Шкондрић који је тај посао обављао и у протекла два мандата.

За вршиоце дужности начелника свих седам одјељења Административне службе града Приједора именовани су њихови досадашњи начелници који ће ту дужност обављати до новог избора функционера путем јавног конкурса.

Градоначелник Марко Павић рекао је да Скупштинска већина још увијек није формирана и да преговори о томе још увијек трају, али да је извјесно да је Демократски народни савез /ДНС/ око свог програма окупио 18 одборника.

Шеф Клуба одборника Савеза независних социјалдемократа /СНСД/ рекао је да су одборници ове странке у програмском орбаћању градоначелника препознали циљеве за које се и они залажу.

"У предизборној кампањи у Приједору јесте било размимоилажења између СНСД-а и ДНС-а, али су ове двије странке на републичком нивоу у стабилној коалицији и посљедњих дана преговарамо и о заједничком дјеловању на локалном нивоу у Приједору", додао је Врховац.

Шеф Клуба Српске демократске странке /СДС/ Душан Берић рекао је да ће одборници ове странке у локалном парламенту дјеловати конструктивно без обзира на то које ће странке чинити скупштинску већину.

"Подржаћемо све што буде у корист грађана, а критиковати све што будемо сматрали да није у корист грађана", казао је Берић.

Конституитивна сједница Скупштине града Приједора почела је верификовањем мандата изабраним одборницима, полагањем свечане заклетве, те разријешењем мандата одборницима скупштине општине претходног сазива.

На локалним изборима 2008. године повјерење грађана у Приједору добило је седам жена, док су ове године у локални парламент изабране само три.

У одборничким клупама од 31 мјеста чак девет заузимају љекари.

ДНС има девет одборника, СНСД седам, СДС пет, Партија демократског прогреса /ПДП/, Странка демокрастке акције /СДА/ и Социјалдемократска партија /СДП/ БиХ по два, Демократска партија /ДП/, Народна демократска странке /НДС/ и Странка за БиХ по једног.

Мјесто загарантовано представницима националних мањина у приједорском парламенту добио је Украјинац Штефан Стахнек којег је кандидовао ДНС.

Од свих изабраних одборника сједници није присуствовао Далибор Павић из СНСД-а који је посланик у Нардодној скупштини Републике Српске. Будући да се ради о неспојивости функција, Павић је вратио мандат одборника у локалном парламенту, а на његово мјесто требало би да дође Горан Драгојевић из ове странке.

Мандат је вратио и Миленко Ђаковић из ДНС-а који је изабран на дужност замјеника градоначелника Приједора, а на његово мјесто дошао је кандидат ове странке Драган Бојановић.

 

Reklama