Internet prezentacija Omarske

 

 

 

Kompletnu galeriju slika možete pogledati ovdje

 

Galerija

Badnjak 2013

Badnjak 2013

Badnjak 2013

Badnjak 2013

Badnjak 2013

Badnjak 2013.

Badnjak 2013

U pravoslavnim hramovima širom Republike Srpske u nedelju navečer su služene liturgije i zapaljeni Badnjaci, čime je obilježeno Badnje veče i najavljen najradosniji hrišćanski praznik – Božić.

Obilježavanje ovog praznika nije izostalo ni u našem mjestu. Okupljanje mještana, koji su išli da obave čin sječenja Badnjaka je počelo je oko pet sati, u takozvanoj Čuturi, jer su ove godine organizaciju sječenja Badnjaka preuzeli stanovinici naselja Marići, Marmati, Predojevići, Malići, Niševići i ostali, a oko šest sati se formirala kolona i krenula u šumu po Badnjak. Kum Badnjaka, ove godine je bio Bogoljub Marmat Bajo, po dolasku na lice mjesta je po starom srpskom običaju nazvao Badnjaku “Dobro jutro Badnjače”, posuo ga žitom, a nakon toga ga posjekao. Badnjak je natovaren i kolona se vratila na raskršće za Mariće, gdje se u dobrom raspoloženju, uz kuvano vino i mezu, pristupilo kićenju Badnjaka.



Badnjak 2013

U pola dvanaest je kolona krenula ulicama Omarske, a mještani su usput darivali Badnjak. Ove godine samo kretanja Badnjaka ulicama Omarske je prošireno na još neke ulice koje do sada nisu obilažene. Badnjak se ove godine kretao od Marića do Rudničke ceste, a potom je preko Jokića i Anđića stigao u Centar. Na raskršću kod Triasa centralnom Badnjaku se pridružio Badnjak iz Donje Lamovite, pa su dalje zajedno nastavili sve do Crkve Svetog Velikomučenika Cara Lazara gdje je u prisustvu velikog broja građana obavljeno osvještavanje, a na kraju i paljenje Badnjaka.

Loše vrijeme, odnosno kiša koja je padala cijeli dan, je uzrokovala da su građani u manjem broju prisustvovali sječenju i kretanju Badnjaka ulicama Omarske. Naravno da su uočene i određene aktivnosti koje bi trebalo naredne godine unaprijediti, ali se mora priznati da je iz godine u godinu ovo okupljanje građana Omarske po broju okupljenih i po sadržaju sve bogatije. Naravno da na ovome ne treba stati i da za sledeću godinu možemo poželiti da bude još bogatije i da se građani okupe u još većem broju.

Ali o svemu tome sledeće godine. Još jednom da ponovimo, sve pohvale za organizaciju ove godine.

Posjetiocima ove stranice preporučujemo da obavezno pogledaju galeriju slika, jer ne kaže se uzalud da jedna slika govori više od hiljadu riječi. Možete je pogledati na početku ove stranice i ovdje, a na sledećem linku možete se prisjetiti i kako je izledalo sječenje Badnjaka prošle godine (Galerija 2012)

Reklama