Internet prezentacija Omarske

Iskoristićemo ovu priliku da se osvrnemo na još jedan članak koji je vezan za ovu veliku kompaniju.

izvor: SRNA

Uručenjem 80 paketića za djecu u socijalnoj potrebi i u starateljskim porodicama Fondacija "Arselor Mital" Prijedor zaključila je aktivnosti za 2012. godinu. Fondacija svake godine jednoj od ustanova ili organizacija uruči paketiće za najmlađe sugrađane.
"U ovoj godini, uz oko 300 paketića za djecu svojih zaposlenih, odlučili smo da dodijelimo paketiće djeci u Centru za socijalni rad Prijedor. Smatrali smo da u ovom trenutku ova kategorija djece to na neki način najviše zaslužuje i željeli smo da Novu godinu dočekaju uz ove male darove", rekao je prvi čovjek ove fondacije Predrag Šorga.
Direktor Centra za socijalni rad u Prijedoru Rade Javorić podsjetio je da saradnja ove ustanove sa Fondacijom traje godinama.

"Svake godine realizujemo određene projekte i aktivnosti, pa je tako bilo i u ovoj godini. Siguran sam da ćemo i dalje nastaviti saradnju koja je iz godine u godinu bolja i jača", rekao je Javorić.

Fondacija "Arselor Mital" Prijedor u toku 2012. godine realizovala je oko 25 projekata i aktvinosti, isključivo na teritoriji ovog grada, kroz koje je investirala oko 350.000 KM u obrazovanje, zdravstvene projekte, razvoj društva, socijalne programe, ali i sport i kulturu.

Ovim člankom želimo ukazati da i u Omarskoj postoji veliki broj djece i da su ona najugroženija samim radom ove velike kompanije. Mještani su upoznati sa činjenicama o uticaju ove kompanije na našu okolinu, ali da podsjetimo i nadležne da se utovarna rampa nalazi u samom centru Omarske, i da u njenoj neposrednoj blizini, u krugu od stotinjak metara, raste desetak djece mlađe od sedam godina.

AKO NIŠTA DRUGO I OVA SU DJECA ZASLUŽILA PAKETIĆ.

 

 

Četvrtak 21.2.2013.

Arcelor Mittal

"Zbog dinamike kojom se vrši eksploatacija u Omarskoj i odugovlačenja oko privatizacije državnog kapitala na preostalim kopovima, zaposleni u Arcelor Mital Prijedoru su zabrinuti za svoju i sudbinu generacija koje dolaze, nakon iscrpljenja trenutno aktuelnog kopa", ističe Milanko Stojnić, predsjednik Sindikalne organizacije u okviru ovog preduzeća. " Nama bi, možda, bilo drago da naša kompanija dobije mogućnost da otkupi državni kapital i u preostalim kopovima. Iz dosadašnjeg iskustva, možemo da kažemo da je dosta korektna prema zaposlenima. Ali mi ništa ne prejudiciramo. Ako ima i neko drugi, za koga kompetentni organi ocijene da ima bolju ponudu i da će biti bolje i zaposlenima i državi, mi nemamo ništa protiv. Nama je samo bitno da se zaposli što veći broj ljudi, na jednoj strani, i da se i oni koji vrše eksploataciju rude, kao i oni koji im daju pravo na to, domaćinski odnose prema tom prirodnom resursu koji je neobnovljiv. Dakle, očekujemo da se to prirodno dobro što bolje "proda" i da se, pored trenutnih plata za zaposlene i priliva odgovarajućih dijela sredstava u budžete Republike i lokalne zajednice, stvaraju i razvijaju i neke druge industrijske grane, odnosno što bolji uslovi života i rada, nakon što rudna bogatstva budu iscrpljena. Jednostavno, ne želimo da se jednog dana, mi ili generacije koje dolaze, probude bez ikakve perspektive" - rekao je Stojnić.



Obrad Belenzada, predsjednik Sindikata metalaca i rudara i predsjednik Konfederacije sindikata RS, razumije zabrinutost radnika: "Brzim kopanjem rude u Omarskoj, bojimo se da će nestati rude na tom kopu i da će Omarska doživjeti sudbinu Ljubije. S te strane, mislim da radnici imaju pravo da pitaju zašto se pitanje privatizacije državnog kapitala u RŽR Ljubija ne rješava brže. Ne vidimo ni jedan razlog da se ovoliko odugovlači i ne znamo šta je cilj. Neko bi morao radnicima reći, ako se sa "Mitalom" raskine ugovor, da li je država spremna da radnicima isplaćuje platu dok ne nađe boljeg partnera. Srbija je to uradila u Smederevu. Je li i naša država spremna na tako nešto, ili ima bolja rješenja. Ako ima, neka kaže, jer vremena za odugovlačenje nema" - kategoričan je Belenzada.

Ni iz Granskog sindikata ne žele da prejudiciraju stvari, ali se slažu da se gazdovanju neobnovljivim prirodnim resursima mora pokloniti veća pažnja i pitaju zbog čega se o privatizaciji nekih drugih resursa, kao što je Ugljevik, na primjer, nije govorilo ovoliko javno i zbog čega nije traženo više poslovnih ponuda i partnera.

Tekst preuzet iz Kozarskog vijesnika

Arcelor Mittal Arcelor Mittal
Arcelor Mittal Arcelor Mittal
Reklama