Internet prezentacija Omarske

 

Galerija 2014

Badnjak 2013

Badnjak 2012

 

 

Badnjak_Omarska_2014_010

Po hrišćanskim shvatanjima badnjak je simbol drveta koje je Josif uneo u vitlejemsku pećinu i založio ga da ugreje bogorodicu Mariju i tek rođenog bogomladenca Isusa. S druge strane, etnolozi i antropolozi podsećaju na to da je poštovanje svetog drveta mnogo starije i da se samo nadovezuje na prastare staroslovenske običaje i verovanja.

Badnjak_Omarska_2014_068

Još su antički putopisci opisivali Slovene kao narod koji poštuje šume i vode, a hrast navode kao njihovo najsvetije drvo s božanskim duhom. Savremeni naučnici navode da je drevno verovanje tvrdoglavo opstalo do današnjih dana u poštovanju posvećenih hrastova-zapisa i naročito badnjaka. Zato po selima i danas domaćini s badnjakom razgovaraju, zasipaju ga pšenicom i zalivaju vinom pre no što ga poseku, a ukućani svetom drvetu pevaju “Badnjače, rođače” dok ga unose u kuću.

Badnjak_Omarska_2014_101

Badnjak_Omarska_2014_120

Badnjak 2014.

Badnjak_Omarska_2014_116





Najveći hrišćanski praznik u prošlosti, kao ni danas, ne može se zamisliti bez okićenog svetog hrastovog drveta koje uz roj varnica sagoreva na ognjištu i greje dom u božićnoj noći. U njemu je sabrana sva simbolika starog verovanja i hrišćanske religije.

Badnjak_Omarska_2014_037Obilježavanje ovog praznika nije izostalo ni u našem mjestu, a i ove godine je organizovano tradicionalno sječenje Badnjaka. Organizaciju je ove godine ponovo preuzelo Novo naselje kod pijace. Badnjak_Omarska_2014_016Okupljanje je i ove godine bilo na benzinskoj pumpi Đurić u pet sati, nakon čega je kolona krenula po Badnjak. Kum Badnjaka je ove godine bio Draženko Krivaja. On je po dolasku na lice mjesta posuo Badnjak žitom, obratio mu se riječima "Dobro jutro Badnjače i čestit ti Božić", a onda je pristupio činu sječenja. Prisutni su Badnjak natovarili i vratili se na benzinsku pumpu Đurić.

Uz kuvano vino Badnjak je nakićen, formirana kolona i krenulo se u vožnju ulicama Omarske. Ove godine ruta puta je Badnjak_Omarska_2014_055izmjenjena tako da je po prvi put Badnjak prošao Rosiće, Marmate i Kosove, a onda došao u Čuturu gdje je pripremljen doručak i naravno nezaobilazno kuvano vino. Dalje se nastavilo oko 12 sati ulicama po centru Omarske, da bi se pred Crkvu došlo oko 2 sata.

Nakon službe i osvještavanja Badnjaka, obavljeno je pijukanje za najmlađe, a nakon toga i paljenje Badnjaka.

Badnjak_Omarska_2014_082Moramo da pomenemo da je ove godine samu povorku prilikom kretanja Badnjaka pratio mali broj vjernika. Imajući u vidu brojnost centra Omarske teško da se može naći nekakvo dobro opravdanje za nedolazak, već je to samo nezainteresovanost koja traje godinama. Kada se tome doda nezainteresovanost kulturnih i političkih činioca da budu dio ovih aktivnosti drugačije ne može ni da bude.

Ove godine je takođe na osvještavanju bilo čak pet Badnjaka, što je takođe nešto o čemu se valja dobro razmisliti i što je vjerovatno i uzrok zašto jedan Badnjak prati mali broj ljudi.

Ipak, najvažnija je činjenica da je četvrtu godinu za redom čin sječenja Badnjaka obavljen i da je obavljeno spaljivanje Badnjaka pred Crkvom Svetog Velikomučenika Cara Lazara. A naredne godine trebalo bi obratiti posebnu pažnju omasovljavanju i uključivanju u organizaciju i drugih činioca.

 

Kompletnu Božićnu poslanicu Partijarha srpskog Irineja možete pročitati ovdje <<pogledaj>>

Reklama
Reklama
Reklama