Internet prezentacija Omarske

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Srijeda 27.11.2019.

„Na 32.zasjedanju Skupštine grada odbornici su sa 19 glasova za, pet protiv i pet uzdržanih podržali inicijativu za formiranje opštine Omarska“

Opstina Omarska

   

Predsjednik Inicijativnog odbora za formiranje opštine Omarska Ranko Smiljanić zahvalio se svima koji podržali inicijativu, i poručio da se nastavlja sa daljim koracima.
"Nakon ovoga Vlada RS je dužna formirati komisiju koja će razmotriti inicijativu i utvrditi da li ima utemeljenost u zakonu. A nakon toga, kao prijedlog Vlade, inicijativa bi išla u proceduru u Narodnoj skupštini", pojasnio je Smiljanić.
On je dodao da je osnovna ideja da se ovim pokuša zadržati stanovništvo na području Omarske, tako što će se stvoriti uslovi za bolji život, naročito mlađe populacije.
Iz SDA su poručili da nisu protiv inicijative, ali da je sporno to što bi, prema elaboratu o ekonomskoj opravdanosti formiranja opštine Omarska, ovoj opštini pripali i dijelovi Кozarca, Кamičana i Кevljana.
" Građani ove tri mjesne zajednice izrazili su svoje nezadovoljstvo i na demokratski način poručili da ne žele pripasti budućoj opštini Omarska. Mi smo predstavnicima Inicijativnog odbora predložili da ovo ne ide u proceduru, da se pokušamo dogovoriti. Međutim, oni to nisu prihvatili ", rekao je Mesud Trnjanin, šef Odborničkog kluba ove stranke.
On je upozorio da navedena inicijativa krši Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi, te da bi sve na kraju moglo završiti i na Evropskom sudu za ljudska prava. Po njegovim riječima, stavove mještana zastupala bi advokatska kuća iz Engleske. Odbornici SDA predložili su da se tačka povuče s dnevnog reda do usaglašavanja sa mještanima tri naseljena mjesta, ali je to na glasanju odbijeno.
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković smatra je da je prvo trebalo riješiti pitanje oko spornih teritorija između Omarske i Кozarca.
" Smatrao sam da je prvo trebalo usaglasiti sporna pitanja, kako među komšijama ne bi ostale neriješene stvari. Skupština je odlučila da podrži inicijativu, koja sad ide pred Vladu. Ali ostajem pri stavu da je prije donošenja bilo kakvih odluka trebalo usaglasiti pitanje teritorije", rekao je Đaković.

Inicijativni odbor

Opstina Omarska

Reklama